Voorafgaand aan de behandeling vraag ik u het volgende:
- Vooraf de wenkbrauwen en/of eyeliner tekenen zoals u dit gewend bent (geen mascara gebruiken).
- 24 uur geen te alcohol drinken.
- 48 uur geen aspirines / ibuprofen te gebruiken (paracetamol mag wel).
- 48 uur geen bloedverdunners te gebruiken of de hoeveelheid halveren 
(in overleg met uw arts).
- 48 uur voor de behandeling tot 48 uur na de behandeling geen antibiotica gebruiken.

Daarnaast is het belangrijk om te weten:
- Bij zwangerschap wordt PMU niet gezet.
- Bij diabetes 1 dient u een toestemmingsformulier aan te vragen bij uw huisarts om PMU te mogen zetten.
- Wanneer u onder behandeling staat van een oogarts gelieve dit te melden wanneer u oog druppels gebruikt.
-Wanneer u onder behandeling staat van een huidarts - of een ooglidcorrectie overweegt dit voorafgaand melden.


Permanente make-up wordt gebruikt om bijvoorbeeld wenkbrauwen te verfraaien. 
Alles wat normaal met een potloodje wordt toegevoegd, kan met permanente make-up voor een periode van 1 tot 4 jaar in de huid worden aangebracht. Andere mogelijkheden van permanente make-up zijn: eyeliners, lipliners.
 

 

 
Verschil met tatoeëren
Permanente make-up lijkt op tatoeëren. Een tatoeage wordt echter in het onderhuidsbindweefsel geplaatst, dit is echt permanent. Permanente make-up wordt in de lederhuid geplaatst. Deze pigmentatie is hierdoor eigenlijk niet echt permanent. Door onder andere ultraviolet licht en door het natuurlijke vernieuwen van de huid door schuren/wrijving, zal de pigmentatie na 1 tot 4 jaar vervagen. Jongere personen hebben een snellere celdeling waardoor PMU eerder bijgewerkt moet worden. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de aangebrachte kleur. Een blond pigment zal eerder aan bijwerken toe zijn dan wanneer er een donker pigment is aangebracht.


De behandeling
De permanente make-up behandeling omvat meestal 1 tot 3 behandelingen. Bijwerken is niet altijd nodig vandaar dat dit niet bij de prijs is inbegrepen. Van tevoren wordt ingegaan op de persoonlijke wensen, de vorm en de kleur van het pigment. De aan te brengen correctie wordt vaak eerst op de huid getekend. Bevalt het 'ontwerp' dan blijft de tekening staan en wordt het pigment in de huid gebracht. Meestal is de pigmentatie de eerste week iets donkerder dan gewenst. 5 tot 10 dagen na de pigmentatie zal het pigment gemiddeld 50% lichter worden. Doordat de opperhuid, ook vol met pigment, zal afstoten. Dit gaat gepaard met kleine korstjes/schilfers. Na deze afstoting ziet de pigmentatie er vaak weer iets te licht uit, 4 weken nadat de korstjes van de huid zijn losgelaten is de kleur van het pigment geworden zoals deze zal zijn. Na minimaal 6 weken vindt een evt. tweede behandeling plaats. Hierbij kunnen nog correcties aangebracht worden in vorm en kleur. Hetzelfde gebeurt bij een derde behandeling na ongeveer weer 6 weken. Meestal is het resultaat na een tweede of derde nabehandeling goed en blijft het pigment 1 tot 4 jaar aanwezig maar om het pigment mooi te houden wordt geadviseerd deze (afhankelijk van de kleur) rond 1 tot 1/2 jaar bij te werken om de kleur weer optimaal te maken. Er zitten minimaal 6 weken tussen elke behandeling omdat dan de opperhuid weer helemaal vernieuwd is, dit duurt namelijk ongeveer 28 dagen. Bij oudere mensen duurt dit langer. Bij een nabehandeling moet daarmee rekening worden gehouden, vandaar een tussen pauze van gem. 6 weken. 

Verschillende technieken
Er zijn verschillende naald-groeperingen mogelijk, waardoor er verschillende effecten ontstaan. Naalden die tegenover elkaar staan, bijvoorbeeld in een driehoekje (3-puntsnaald) of 4 naalden die achter elkaar staan (4-flat). Naalden die achter elkaar staan, worden 'flat' (oftewel 'plat') naalden genoemd. Deze worden onder andere gebruikt om te schaduwen of een techniek die wordt genoemd: hairstrokes. Hiermee kunnen haartjes worden getekend die, afhankelijk van de creativiteit en ervaring van de specialist, net echt lijken. In pigmenten is er qua kwaliteit veel verschil. De stabiliteit van de kleur is belangrijk, pigmenten die gesinterd zijn blijven stabiel van kleur, daarom werk ik met pigmenten van Ecuri Cosmetics.

Hygiëne en veiligheid
In Nederland is in 2006 nieuwe wetgeving ontwikkeld die eisen stelt aan de veiligheid en hygiëne. Dit blijken uit een certificaat dat in de behandelruimte aanwezig dient te zijn. Dit certificaat bewijst dan dat de salon aan de eisen voldoet. Controle hierop geschiedt door de Keuringsdienst van Waren die ook monsters gaat nemen van pigmenten en andere materialen waarmee gewerkt wordt. Deze wet is van kracht sinds 2007. De veiligheid van pigmenten is in Nederland sinds 2004 wettelijk gewaarborgd. Pigmenten die allergische reacties kunnen veroorzaken, of op een andere manier schadelijk zouden kunnen zijn, zijn verboden. De Landelijke Vereniging voor Hygiëne en Veiligheid (LVHV) en de Gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) houden zich met de controle op het veilig aanbrengen van permanente make-up bezig. Controleer hier of uw salon is aangesloten bij het GGD www.veiligpmu.nl 

Hygiënemodule
In Nederland moet een PMU specialist met apparatuur werken waar een hygiënemodule in geplaatst kan worden. Dit is de naald met daaromheen een naaldkapje waar het pigment in opgezogen wordt. Het hygiëne aspect zit in het feit dat er een rubbertje geplaatst is bij de overgang naar de bevestiging met de pen. Het voordeel hiervan is, is dat het pigment niet terug kan lopen in de pen. Hierdoor wordt besmetting van de ene cliënt naar de andere voorkomen. Bij iedere behandeling behoort dan wel een nieuwe, steriele naald/module gebruikt te worden.


Verdoving
Permanente make-up aanbrengen is een behandeling die pijn kan veroorzaken, daar er een paar keer over hetzelfde stukje huid behandeld wordt. De huid kan van tevoren verdoofd worden met lidocaïne-prilocaïnecrème. Dit middel is in Nederland alleen op recept van een arts verkrijgbaar. De crème moet meestal ongeveer 2 uur van tevoren op de te behandelen huid worden aangebracht. Bij de ogen kan de crème het beste in de studio worden opgebracht door de deskundige. Als de crème dan per ongeluk in de ogen komt, kan het direct verwijderd worden. Het voordeel van verdoven is niet alleen dat de huid ongevoeliger wordt, maar ook rustiger, omdat de bloedvaatjes zich aan de oppervlakte sluiten. Hierdoor voelt de cliënt minder en kan de aanbrenger beter werken. 

Deskundigheid
Er bestaat een officieel diploma voor het aanbrengen van permanente make-up via de brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten de ANBOS en het NSGP. Ook zijn er eigen diploma's van opleidingsinstellingen. Bij de GGD kan worden geïnformeerd welke salons een vergunning hebben volgens de LCHV code. Dit is een vergunning die elke twee jaar opnieuw aangevraagd dient te worden.www.kimdaalder.nl, www.permanentemakeup.kim, www.permanentmakeup.kim, www.permanentmakeup.nu, www.permanentmakeupsalon.kim, www.permanentmakeupsalon.nl, www.kimsbeautysalon.nl  natural beauty zone, beach & beauty, beach en beauty, beach-beauty, beach beauty, Callantsoog, Beauty Be Happy, beauty be happy,Studio Creme de la Creme, personal touch, feel good, beauty gallery, miekes beauty, beauty salon hollandskroon, mariane dirksen, gre houdijk, ’t zand, bodytensions, amarant, lunife, denise bremer, ggd, angela, conny, de zeespiegel, Julianadorp, Den Helder, Schagen, Callantsoog, Wieringerwaard, Breezand, Oudesluis, Anna Paulowna, Den oever, Wieringen, Westerland, Van Eewijcksluis, Jennifer van Wassenberg, Schoonheidssalon, Permanent make-up, i care, lex hair & beauty, maud barriel, anneke rin, 't hielkje, podocentrum hielkje, jennifers, Schoonheidsspecialiste, pmu, hairstrokes, mrs. Highbrow, mb cosmetics, ecuri cosmetics, specialiste, kim, daalder, roel, braas, schorweg